Предимството на кованото желязо
2016-11-21 (1593 прочитания)

Предимството на кованото желязо

Единствено дървото е другия строителен материал, който толкова много да носи традиции и бит в нашите домове, колкото кованото желязо. Все пак желязото ни съпътства в живота и дома вече стотици години от древността, докато огромната част от строителните материали се измислени едва от няколко десетки години, а най-модерните и от едва няколко години. Неповторима е комбинацията от ковано желязо, дърво и камък, което придава усещане за традиции, бит и история и превръща жилището от къща в дом и домашно огнище.

Макар, че като се каже ковано желязо, човек основно си представя портата и оградата на двора и на второ място парапета на стълбището и терасата, то далеч не се изчерпват възможностите на този материал. Ще изброим само няколко основни момента от интериора на дома, които изпълнени от ковано желязо го променят коренно и създават неповторимо усещане за изящност и домашен уют – спалня, масичка, парапет на вътрешното стълбище, цветарници, аксесоари за камината и мн. други. От няколко години кованото желязо преживява ренесанс с използването си в строителството и сега е по-актуално от всякога в интериора и екстериора на къщата.

1. Какво е ковано желязо

Отминали са времената, когато то се е произвеждало от местния ковач с помощта на чука и наковалнята и са отстъпили място на промишленото производство, където кованото желязо се произвежда от машини във фабрики и цехове. Макар фабрично произведено, то не се различава много от ръчно произведеното и създава почти същото усещане.

Особеното е, че кованото желязо се продава основно на готови елементи, като например бъбреци, ес-ове, охлюви, бъбрек ес охлюв, връхчета... и всякакви декоративни елементи, които могат да добавени към прътите и профилите от ковано желязо и да образуват интересна композиция. Ние с лекота ще изработим това което искате, като заварим всички елементи, боядисами ги и монтираме готовото изделие. Напълно възможно е да си изберете изделие от ковано желязо от интернет, след което да обсъдите с нас, за да може с професионален съвет да уточните размерите и вида на детайлите и след като сте ги закупили да ви направям изделието. За ваше улеснение, освен основните елементи, се продават и фабрично изработени полу-готови изделия, като цели пана, които спестяват много време и усилия, а това влияе и на цената.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Кованото желязо в двора и градината

Разбира се, класиката е каменна ограда и порта от ковано желязо или двор и стълбище от каменни плочи и парапети от ковано желязо. Но всъщност вариантите са безброй – в градината или двора под формата на красиви беседки, масички, пейки, столове, шезлонги, на терасата като парапети, като орнамент на вратите или като ограда, като красив акцент в тухления зид, при изработката на външни осветителни тела и др.

3. Кованото желязо вътре в къщата

Ако кованото желязо се използва за материал за направата на всички основни мебели в къщата, ефекта ще бъде доста специфичен, но като материал за различни аксесоари и акценти е незаменимо. Желязото добре кореспондира с други материали, като стъкло, дърво, тухли и бетон, което позволява да се правят различни интересни комбинации. Ето от някои идеи за акценти от ковано желязо във вашият дом:

  • За спалнята – легло от ковано желязо внася неповторим стил, а ако ви идва твърде много цяло легло, то можете да акцентирате с рамката за огледало или с осветително тяло – нощна лампа, стенна лампа или полюлей
  • Хола може да бъде преобразен с един цветарник или декоративна решетка, или пано за пълзящи растения. Един свещник от ковано желязо върху дървен скрин също ще прави чудеса с вашият хол. Ако имате вътрешно стълбище и особено вита стълба, то кованото желязо е материалът, който в съчетание с дървото ще направят страхотно впечатление.
  • За терасата е още по-лесно да се говори в тази секция, защото освен парапета, малка масичка и два стола от ковано желязо могат да направят сутришното кафе и вечерната почивка истинско удоволствие през годините.

4. Полезни съвети за кованото желязо.

Много важен момент от поддръжката на елементите от двора и терасата е боядисването с подходяща боя, с цел предпазване от корозия (ръжда). Това не е еднократен процес и е добре през няколко години да се освежава цвета, а всяка година е препоръчително да се измие желязото с вода и лек препарат за премахване на наслоеният прах и мъхове.