Ковано желязо за градината
2013-04-27 (2643 прочитания)

Ковано желязо за градината

Кованото желязо се използва от най-древни времена, когато предимно в земеделието, хората са се нуждаели от сечива за обработка на земята. Според историята, през вековет,е изделията от ковано желязо доказват своята актуалност и приложимост както в интериорното, така и в екстериорното обзавеждане при оформяне на градината.
Красивите ковани изделия стават не просто елемент на изкуството, но придават и удивителна изящност и уют на дом и градина. Внасят една непреходност и стабилност на фона на променливите тенденции и постоянно сменящи се стилове и вкусове.

Ориентираността на железарството към интериора се откроява най-вече през 19-ти век, когато се създават условия за засилено църковно и жилищно строителство, при което са необходими не само най-различни по размери гвоздеи, но също и брадви, дръжки за врати, панти, чукчета, куки, вериги, свещници, полилеи и т.н. В постройките вече се изисква от железарите не само технически услуги, но и идейно, а и естетически издържани украси и предмети. По този начин се дава превес на тази тематично-художествена страна на железарските изделия. Свой отпечатък налага и тенденцията за механизация и бягство от ръчната изработка на желязото, макар да се запазва правилото, че истински оригиналните и изпълнени с дух предмети, елементи и украси от ковано желязо са тези, произлезли от майсторството на човешката ръка. Започва въвеждането на струговете, на бор-машините, болтовете и оксижена. На места техниката унищожава самобитните форми, лишавайки от чувство творенията. С времето се поражда носталгия по онази, най-първична форма на кованото желязо, създадена с помощта на най-обикновен чук, секач или пробей и естествено, човешкото умение.

Интерес представляват художествените форми от ковано желязо, които по един или друг начин намират своето място в съвременния български дом - легла и спални, масички, цветарници, конзоли, декоративни решетки и пана, свещници, решетки и аксесоари за камини, парапети, козирки и леки метални конструкции. Кованото желязо добре кореспондира и с други материали като стъкло, дърво, тухли и бетон, което позволява направата на различни и тематично обособени произведения на изкуството.

Кованото желязо намира своето приложение и в жилищния интериор, но най-вече се използва в екстериора. Обзавеждането от ковано желязо в градината или двора е под формата на красиви беседки, шатри, масички, пейки, дивани, столове, шезлонги, ковани мебели, цветарници, на терасата като парапети, като орнаменти на вратите или като ограда, като красив акцент в тухления зид, при изработката на външни осветителни тела и др.

Пословичната здравина на метала и таланта на майсторите се обединяват в един съюз, който става извор на изящни и вълнуващи, запомнящи се и неподражаемо елегантни форми на изделията от ковано желязо, които са повече от изкуство.

Материалите са взети от jilishta.com