Великолепният декор на градината
2016-07-20 (1719 прочитания)

Великолепният декор на градината

Използването на мебели и предмети от ковано желязо винаги е било признак на добър вкус. Ръчно изработените художествени произведения придават особен чар както на градината, така и на терасата, и излъчват стабилност и благородство. Изящни и оригинални, те привличат погледа и радват окото.

Да изковем красота
Изделията от ковано желязо, които изискват художествено замислен индивидуален дизайн, стават все по-популярни на фона на масовите градински мебели. Дори и най-простият стол, снабден с облегалка от ковано желязо, се превръща в художествен акцент в градината.
Кованата мебел съвсем не значи тежка мебел. В повечето случаи като изходен материал се използва куха метална тръба или желязо с друг подходящ профил, в резултат на което кованото изделие може да стане дори по-леко от чугуненото или дървеното.
Мебелите може да са направени изцяло от метал или да са комбинирани с дърво, кожа, пластмаса, текстил, стъкло. При масите понякога се използва основа от камък, плот от стъкло, мрамор, мозайка, дори модерни материали като стъклопласти и изкуствен камък.

От древността до днес
Техниката на ръчното коване представлява пластична обработка на желязото. Тя е известна от древни времена, когато човекът е открил желязото и най-странното е, че въпреки модернизацията във всички сфери на живота ни, не се е променила. И днес се използват същите инструменти и оборудване, както и преди векове - ковашко огнище, мех, различни по форма наковални, чукове, клещи. С тяхна помощ металът се нажежава, кове, огъва, усуква, разтяга, щампова, разсича. След 18 век в железарството започват да се използват и шлосерски похвати.
В различните исторически периоди кованото желязо отразява стила и художествените форми, характерни за епохата, като продукция на художественото творчество, основана в голямата си част на ръчна работа. Много известни архитекти са правели сами проектите за метална украса и мебели към сградите си. Днес декорацията и художествените елементи се изпълняват чрез старите традиционни елементи на орнамента, разработени от майсторите на предшестващите епохи. Те се различават само по комбинацията на различните волути, спирали, розетки и др. елементи, чрез които могат да се получат безкрайно количество оригинални съчетания.

Ковачът художник
И до днес коването е запазило своя консервативен характер и своята творческа същност. Никаква унификация, щампа или поточно производство не може да замени индивидуалното творчество на художника-ковач. Безсилни са дори компютърът или лазерът, при всичкото им съвършенство, защото не могат да създадат неповторимия рисунък, нанесен с длето или чук върху метала.
Коването може да е ръчно или машинно, но по принцип художественото коване се извършва ръчно. Нужната форма се постига чрез механичен натиск върху материала - студен или огнен. Най-благоприятната температура за коване е в границите на 800-900 градуса. Това е деликатен процес, защото при прегряване металът става крехък и некачествен. При някои от металните изделия се използват отлети декорации.

Последният щрих
След изковаването и сглобяването на детайлите металът задължително се боядисва и се подлага на закаляване, което му осигурява издръжливост при всякакви температурни промени и висока влажност. Това защитава изделието от корозия и прави мебелите на практика вечни. Металната повърхност може не само да се боядиса, но и да й се придаде "автентичен" вид. Състаряването се извършва най-често с редуването на по-тъмни и по-светли фрагменти, а чрез особен разтвор (патина) се подчертава красотата на детайла, създава се игра на светлини и сенки. Патинирането може да е в зелената гама, в сиво-черната, в кафяво-червената. При по-елегантните модели отделни детайли се покриват с позлата.

Проектът - типов или индивидуален
Кованата мебел се свързва със стабилност и традиция. Затова по правило дизайнът й не е модерен, а се придържа към старите образци, въпреки че металът като материал предоставя широко поле за смели експерименти.
В нашата фирма ще ви предложат каталог с предмети и детайли от ковано желязо. Разнообразието от модели е голямо. Може да използвате услугите на специалистите от фирмата, които безплатно ще ви консултират, ще ви предложат най-подходящия модел. Ако ви трябва авторски проект, фирмата отново е насреща. Дизайнер ще скицира няколко варианта, като се съобрази с вашите предпочитания.
Ако сте си харесали някой модел от списание или сте възхитени от старинните мебели в музея, който сте посетили в чужбина, трябва само да имате тяхна снимка. Със сигурност във фирмата за художествено коване ще ви направят копие. Въз основа на рисунката или снимката се изработва точен чертеж на изделието, което помага да се определи технологията на работа, както и количеството на необходимия материал. Когато си измисляте модела на кованата "дантела", трябва да отчетете спецификата на техниката. Доверете на специалистите и с тяхна помощ доуточнете проекта, защото има форми и очертания, които е много трудно или почти невъзможно да се изковат.
Каква е разликата между изпълнението на индивидуална поръчка и типовия проект? Тя е в сроковете и в цената. Типовият проект, за който има готови детайли, се прави много бързо - за седмица. Индивидуалният изисква повече подготовка и в зависимост от сложността на рисунъка и броя на детайлите изработката му трае месеци. В летния сезон, когато се сещаме, че дворът има нужда от мебели, ателиетата за ковано желязо са претоварени. Предвидете поне месец за каквато и да е поръчка - типова или индивидуална.

Създайте всичко в един стил
От ковано желязо или стомана се изработват столове, пейки и дивани, масички, люлки. Този тип мебели великолепно се свързват с всяка архитектура, придавайки й изразителност и неповторима индивидуалност. Може да ги поставите както в геометричната градина, така и в пейзажната, на терасата, верандата, в беседката. Особено ефектни са на фона на зелената полянка, където не се страхуват от влага. Гарнитурата от ковани мебели ще се допълни хармонично от всевъзможни аксесоари към тях - ковани свещници, фенери и аплици, стойки, подпори, конзоли, декоративни вази, високи пепелници и др. Съчетайте я с ковани дантели по балконския парапет, оградата, прозоречната решетка, ефирната метална беседка или с арката за виещите се растения.
Всеки майстор и всяко ателие имат собствен почерк. Ако сте решили да наблегнете на кованото желязо в градината и да поръчате много мебели и аксесоари, добре е да ги изберете в един стил. Тази "дреболия", незабележима на пръв поглед, ще ви дразни след време, когато поставите едно до друго различните вещи.

Полезни съвети

  • Кованата мебел ще краси вашата градина много години, ако я поддържате както трябва. Необходимо е периодично да избърсвате повърхността с влажна кърпа и да я обтривате с восък.
  • Допирът с металната седалка не е най-приятното усещане, когато искате да релаксирате. Фирмите производителки на кована мебел предлагат богат асортимент от различни по форма, големина и десен възглавници. Изберете такива, които имат подвижна калъфка от памучна материя. Така лесно ще може да я сваляте и перете, когато се зацапа. Възглавниците могат да са както за седалката, така и за облегалката. Те се захващат с различни приспособления - връзчици, панделки, ленти с лепенки, копчета и др.
  • Добре е крачетата на столовете, масите, пейките и шезлонгите да са снабдени с малки плоски ковани поставчици. Така те няма да нараняват или надраскват повърхността, върху която са поставени, и да оставят неприятни следи.
  • Плотът на масата трябва да е лесен за почистване. Ако материалът не издържа на климатичните промени, добре е той да не е много тежък, за да се прибира при нужда. Много ефектни са плотовете от мозайка.

http://hefest-plovdiv.com/