Изкови дома от желязо
2016-07-20 (1569 прочитания)

Изкови дома от желязо

Доверете се на този на пръв поглед студен материал, опознайте го и ще заобичате красотата и изяществото, които то ще внесе в жилището ви.

Най-актуалната тенденция в обзавеждането, лансирана от световни дизайнери на международни изложения, диктува мебели, орнаменти и елементи за дома, изваяни ръчно от ковано желязо.

Декоративна решетка на входна врата, закачалка за дрехи в антре, стилен диван, изваян от метала и облечен във възглавници от плат, градинско обзавеждане, включително и люлка за децата за двора, попилеи, настолни лампи, парапети за вътрешни стълбища и открити веранди, кухненско обзавеждане със столове и маси с плот от стъкло или мрамор, рамки за картини и какво ли още не.

Повечето хора възприемат кованото желязо за вкъщи само за свещник, трудно приемат идеята дори за детско легло от желязо.

Ръчно ваяните форми, елегантността и ненатрапчивостта дори и в най-малките помещения на предметите, изработени от желязо, все по-упорито заемат своето място след близо двувековна изолация от вътрешното обзавеждане в европейския дом.

Коването на метал е един от най-старите занаяти, съхранени и до днес в историята на човечеството. Извайването на форми на предмети за бита се появява в Мала Азия и Европа. Първоначално от желязото се правят само брави, дръжки на врати, свещници и други. Само за няколко века занаятът се превръща в традиция по света и от желязото започват да се правят архитектурни елементи, столове, пейки, маси, легла, врати, огради и други.

Готиката и Ренесансът и особено през XIX в. мебелите и вещите от ковано желязо навлизат като епидемия и доминират в интериора на жилищата.

Съвременното изкуство и дизайнерите, които работят с кованото желязо, следват две основни линии. Едните копират съхранените и до днес стари, класически модели. Втората линия е така наречената “модерна". Тя търси ново, по-артистично приложение на кованото желязо и съчетава новите идеи и творчески виждания с вече доказалите се класически образци на мебели. Поради това повечето мебели от ковано желязо следват европейски или азиатски оригинали.

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТА

  • Най-хубавото качество на предметите и мебелите от ковано желязо е тяхната непреходност, уникалност и неподвластност на модните тенденции.
  • Желязото е благороден за работа материал, който не страда от промени въпреки различните климатични условия.
  • Отлично се съчетава с дърво, текстил, пластмаса, камъни, стъкло и други материали.
  • Благодарение на непретенциозността на желязото мебелите лесно се пригаждат към различните стилове, които доминират в обзавеждането - от рустикален до еклектичен.
  • Кованото желязо е функционално и практично, подчертава архитектурните нюанси както на цялата сграда, на фасадата й, така и на дома.
  • Цените на мебелите и предметите за дома, направени от ковано желязо, зависят от художествената стойност и сложността на изработката.