Магията на кованото желязо
2016-08-03 (1497 прочитания)

Магията на кованото желязо

В миналото с метални огради са заграждали предимно индустриални обекти. Отдавна вече не е така. Внасяте още една нотка уют в градината или в къщи, избирайки предмети от ковано желязо.

Днес все повече собственици на къщи и апартаменти се решават да украсят дома, прозорците на къщата, балкона и външната част на сградата с железни елементи. Инвестицията в класическия материал си струва не само, заради красивото излъчване, но и заради продължителността на живота на метала. Правилно обработени и добре поддържани железните предмети са на практика вечни.

От кованото желязо може да бъде произведено почти всичко – от парапети за балкона до градински порти и декоративни саксии. Предлагат се единични изделия, които могат да се комбинират с параметрите на всяко помещение. Някои от тях се доставят на части и се монтират на място, а който си пада по-майстор може да ги сглоби сам.
Другият вариант - да се монтират дъги от ковано желязо върху каменния зид от една страна приканва дружелюбно гости към дома ви, но зидът така или иначе държи хорските очи далеч.

Особено хубаво стоят витите стълби. Модели с оригинални мотиви могат да се превърнат в истински акцент на вътрешната архитектура.Кованото желязо, когато е правилно поддържан, е извънредно издръжлив материал.
Всеки елемент от ковано желязо трябва да е полиран със специален лак: какъв точно, трябва да научите още при самата покупка. Ако се купи една неполирана ограда, след нейното сглобяване е необходимо да се нанесе предпазен слой. Той гарантира предпазване от корозия и ръжда, и така след години ще ви се наложи само да пребоядисате.

Другата добра новина е, че все повече производители дават много полезни съвети за поддръжката, които непременно трябва да бъдат спазени. Например, мъхът, който може да завъди желязото, как да се справите с него, а също предпазване от драскотини и ръжда.

Който е твърдо решен и очарован от многобройните възможности за приложение на кованото желязо в архитектурата, наистина има голям избор. Ето я и класиката: зид от естествен камък и градинска врата от ковано желязо.
Ето още една много популярна комбинация: мраморни плочи, стена от естествен камък и парапет от ковано желязо. На някои може да им звучи старомодно, но парапети от ковано желязо са по-модерни от всякога. Скъпо, но ефектно решение за дома са стъпалата от черешово дърво и железни перила.

Ако интериорът го налага, перилата могат да бъдат боядисани в различни цветове - например в злато. Витата стълба от желязо и бетон прави интериорният дизайн да има класическо излъчване. Внесете още една нотка уют в градината и у дома с ограда, порта или вита стълба от ковано желязо, съветват дизайнерите.

Мебелите от ковано желязо могат да бъдат оформени с модерните средиземноморски, класически или митологични елементи, притегля погледите и може да подчертае строителния стил на къщата, както и стила на оформянето на градината.

Предимствата на кованото желязо:

  • Лесно за подръжка
  • Забелязва се веднага
  • Изпълнява предназначението си
  • Дълъг живот на употреба
  • Издържа на атмосферни влияния
  • Може да бъде оформено по много и различни начини, цветове, форми и размери
  • Напасва според желанията на клиента
  • Придава усещане за уют и старинност

Един много важен съвет: Металните огради трябва да се чистят на всеки 2 г. с  "бистра водица"”, без почистващи средства и без абразив. По този начин се възпрепятства на растежа на мъхове и водорасли, които могат да се появят от праха и дъждовната вода.
Оградите – те не само служат за предпазване от влизане с взлом. Те са стабилни и устойчиви, издържат на бури, срещат се в различен дизайн.